протест на майки на деца с уврежданияСоциалният министър Бисер Петков си тръгна за втори път от кабинета, но сега окончателно и то по искане на премиера. Преди година в разгара на протестите на майки на деца с увреждания министърът сам подаде оставка. След повсеместна подкрепа за Петков, включително и от протестиращите, Борисов отмени напускането му с думите: „Ето ви министъра, щом го харесват, да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас“.

Съобщението на пресслужбата на МС сега бе лаконично и обтекаемо, като от него не пролича какви са мотивите за поисканата от премиера оставка. Според заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, до оставката е довело „натрупаното напрежение в системата“. Вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви, че от Бисер Петков се е очаквало да бъде не само експерт, но и политически говорител. „Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон“, каза Дончев. Той обясни оставката на Петков с драми в обществото, на които не е отговорено. Една от тях е истерията, че държавата ще отнема деца, макар че отговорността, че темата не е обяснена добре, била на целия кабинет.

С мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за социален министър със 114 срещу 106 гласа бе избрана заместник-министърът на образованието Даниела Сачева. Против бяха депутатите от БСП и ДПС. Според депутата от ДПС Хасан Адемов, причината премиерът да поиска Петков да си тръгне са проблемите с болничните. „Може би протестите, които са организирани от КТ „Подкрепа“, недоволството около проблема с болничните, около проблемите за фазата на изплащане в универсалните пенсионни фондове“, предположи депутатът от ДПС. Но Адемов смята, че повечето от тези нерешени въпроси са наследени от Петков. Според депутата оставката на Петков е начин за отпушване на социалното напрежение около бюджетната процедура. Майките на децата с увреждания от „Системата ни убива“ също подкрепиха Бисер Петков с протестна демонстрация, отбелязвайки, че на него се дължат няколко положителни стъпки за решаването на техните проблеми.

По повод драмата с оставката на социалния министър Бисер Петков и обясненията на ГЕРБ за случая, отново възниква въпросът докога, когато в дадена област на обществено-политическия живот се натрупат проблеми, вместо да се търси решение с усилията на целия кабинет, се отива към неутрализиране на общественото напрежение с подхода „смяна на бушона“. Тоест, налага се оставката на ресорния министър, а нов отговарящ се поставя на „устата на топа“ с твърде голямата вероятност той да изиграе ролята на следващия „бушон“. Това е аксиома в управлението на нашата държава. Но бушоните „горят“ и се „сменят“, а за съжаление остава инсталацията, която отдавна дава на късо.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми