Реджеп Ердоган, Урсула фон дер Лайен и Шарл МишелНа извънредна среща на високо равнище в Брюксел, Евросъюзът и Турция посочиха някои от общите си интереси и се ангажираха да търсят решение на сложните проблеми с мигрантите, напрегната обстановка в конфликтната сирийска провинция Идлиб и други търкания в отношенията си. В очакваната с подчертан интерес среща участваха турският президент Реджеп Ердоган, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Двете страни обсъдиха конкретно споровете си по изплащането на обещаните от ЕС още през 2016 г. 6 милиарда евро по споразумението за мигрантите, по което Турция се ангажира да не пуска пристигащите в страната бежанци от Сирия да се насочват към Европа през Гърция и България. По това споразумение в Турция се намират 3,5 милиона бежанци и решението на турския президент да пусне желаещите от тях да се насочат към западните страни предизвика криза по границата с Гърция и засилване на напрежението между Анкара и ЕС, който подкрепи Атина в защитните й действия.

Споразумението на ЕС с Турция за миграцията остава в сила, подчерта Урсула фон дер Лайен след разговорите. Тя каза, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по това споразумение, ако така постъпи и Анкара, и пое ангажимента да се започне оценка на пълния текст на този документ, което по-рано бе подсказано в редица изявления и на турския лидер.

Ердоган поиска НАТО да участва в защитата на границата между Турция и Сирия. От своя страна Урсула фон дер Лайен призова Турция да изтегли мигрантите от границата с Гърция. ЕС и Турция имат общо виждане за случващите се събития, но се разминават в тяхното тълкуване, отбеляза председателят на ЕК. Шарл Мишел пък добави, че двете страни са обсъдили споровете си по изплащането на шестте милиарда евро, предвидени в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за „изплатени“ и кои за „обещани“.

„Сегашната среща е първата стъпка в правилната посока към силен политически диалог”, заяви Мишел. Междувременно миналата седмица Еврокомисията уточни, че досега от предвидените 6 милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. от общо договорено разпределение на 4.7 милиарда. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, обясни тогава официален Брюксел.

Очаква се на 17 март в Истанбул да има среща на високо равнище на Ердоган с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за обсъждане на темата за мигрантите. Ще бъде създадена специална група, която ще се ръководи от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Основната ѝ цел ще е да проследи как се прилага споразумението за бежанците.

Турското президентство окачестви преговорите в Брюксел като „ползотворни“, коментира „Тюркие“. Според президента Ердоган, Идлиб, Сирия и мигрантската криза представляват тест за воля и лидерство по-скоро за ЕС, отколкото за Турция.

Разговорите на турския президент Ердоган в Брюксел с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и евентуалната предстояща среща на високо равнище в Истанбул, показва, че явно и двете страни си дават ясна сметка за сериозността на ситуацията и за необходимостта проблемите с миграцията да се решават с политически средства, а не с неглижиране, натиск и шантаж. Но сложността на проблемите и различията в интересите на Брюксел и Анкара, въпреки някои общи допирни точки, както и отсъствието на приемлива за всички страни в ЕС обща стратегия по мигрантските проблеми, не обещават лесни и най-вече дълготрайни решения. Положителното все пак е, че са възможни частични мерки за успокояване на обстановката, така че да не се допусне по-нататъшна ескалация на разразилата се и все още продължаваща криза по турско-гръцката граница, която не е изключено да предприеме и по-широк обхват.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми