Патриарх НеофитВ началото на декември се очаква Светия синод да заседава по въпроса за конфликта между Руската и Украинската църква. Комисия, назначена от синода ще се запознае с документите. Патриарх Неофит посочи, че въпросът се обсъжда в Светия синод, предаде БНР. „Когато има готовност, ще бъде оповестено. Много бих желал да завърши всичко в мир и добра воля“, уточни патриархът.

Председателят на комисията Старозагорският митрополит Киприян обясни: „Нашата позиция е синодална, така че Светият синод като има резултат, ще излезе със становище и ще бъде оповестено. При всички положения, защото трябва доста време, тъй като са много документи, които трябва да се прегледат“.

Варненският митрополит Йоан смята, че въпросът е доста сложен: „Едно дълбоко разделение се получи и сега 300 млн. православни няма да могат да застанат и да служат заедно Московска и Вселенска патриаршия. Това е трагичният момент. БПЦ е малка църква и тя, разбира се, ще се съобрази с общото мнение на вселенското православие“.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми