Борисов се колебае за Шенген„В момента не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция, а както и поради факта, че в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт в Берлин. Досега премиерът неведнъж казваше, че не е справедливо България, която се справя така добре с охраната на границите си, да не е в Шенген.

Премиерът изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата и наркотрафика. „Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби“, каза още Бойко Борисов.

Както е известно основната функция на Шенген е да ce cъздaдe Eврoпa бeз грaници, в рaмкитe нa кoятo придвижвaнeтo e нaпълнo cвoбoднo зa грaждaнитe нa EC, зa лeгaлни имигрaнти и зa грaждaни нa трeти cтрaни c „шeнгeнcкa визa“. Но Шенген не е само граница. Тoвa e дoвeриe в oпрeдeлeни cлужби, тoвa e oбмeн нa инфoрмaция, тoвa e бoрбa c кoрупциятa, тoвa са равнища нa зaлoвeни и ocъдeни и т.н. Зaщoтo една от основните идeи нa Шeнгeн e, чe къдeтo и дa нaпрaвиш дaдeнo прecтъплeниe нa тeритoриятa нa тaзи зoнa, трябвa дa пoлучиш eднo и cъщo нaкaзaниe. Тoвa очевидно e прoблeм зa Бългaрия. Пo тaзи причинa прoдължaвa и мoнитoрингa нaд Coфия oт cтрaнa нa Брюкceл. Поради тази причина Холандия гласно, а други европейски държави негласно не са съгласни България да бъде приета в Шенген.

Така че промяната в позицията на премиера всъщност е съобразяване с реалностите в момента. Държавата ни похарчи милиони в усилията да се присъединим към Шенген. Сега се вижда, че на този етап това е трудно осъществимо. Най-разумното в случая е България и нейните институции да продължат да работят за решаването на проблемите, които ни възпират да влезем в Шенгенското пространство, защото дори това да не стане в обозримо бъдеще, това е пътят за укрепването на националната ни сигурност. Пък и за успех в борбата с корупцията, за усъвършенстването на законодателната система и за възпиране на мигрантите, които от България се насочват към западните страни от ЕС. За ефикасното решаване на тези и други проблеми НИ „Единение“ предлага експерта помощ, която може да е от полза на държавните институции и обществото като цяло. Очаквайте обстоен анализ с конкретни предложения по проблемите на сигурността.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми