прасетаДвадесет и осем станаха вече регистрираните огнища на епидемията от африканска чума по свинете, като 5 са в промишлени свинекомплекси. Засегнати са над 126 000 свине, чието евтанизиране започна. Заразата обхвана почти цялата територия на България, като от северната част на страната се пренесе и в южната. Материалните и финансовите щети са огромни.

Засегнати са и стотици свине в лични дворове. Изтреблението на хиляди животни и тяхното не винаги правилно загробване грози с екологична катастрофа.

От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства засегнатите свине са 526, заяви земеделският министър. Има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области, съобщи Десислава Танева.

Държавата не се е провалила, но в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, каза земеделският министър, признавайки с половин уста недостатъчните превантивни мерки срещу заразата, за която се говори от дълго време преди африканската чума да се разрази с пълна сила.

През седмицата в президентството се състоя спешна инициирана от президента Румен Радев среща с представители на изпълнителната власт за обсъждане на кризисната ситуация и търсене на решения на произтичащите от африканската чума последици за свиневъдството и България. Масовата катакомба на свинете е истински бич за свинекомплексите и за личните стопанства. Чумата засяга не само свиневъдния бранш и бранша за преработка на месата, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат за лични нужди. Експерти предвиждат, че след масовото изтребление на прасетата, на българския пазар ще нахлуят чуждестранни вносители, което ще доведе до поскъпване на свинското и другите меса с над 30, а може би и с повече проценти.

Ситуацията наистина е критична и държавата трябва да поеме своята отговорност за нея и да положи всички усилия, така че многостранните щети да се ограничат доколкото е възможно. Властите ще трябва да действат в усложнена обстановка, в която негативните последици от африканската чума тепърва ще се проявяват. Предизвиканата от епидемията криза съвпадна с хакерския пробив на Националната агенция по приходите, с определяната от някои специалисти като неизгодна във финансово отношение сделка за покупката на американските самолетите Ф-16 и други проблеми, засягащи националната сигурност на българите и тяхното материално благополучие. Ясно е, че пътят към справянето с тези проблеми е един. Необходимо е ЕДИНЕНИЕ на усилията на всички институции, на местната власт, на бизнеса, на браншовите организации и сдружения, както и на всички граждани. Това е единственият спасителен подход за държавата ни, която очевидно се намира в сериозна кризисна ситуация с дългосрочни отрицателни последици.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми