„ало“ престъпнициСпецпрокуратурата извърши през седмицата успешна операция за залавяне на телефонни измамници, предизвиквайки с това обществено одобрение. В град Левски бяха арестувани и задържани под стража 8 „ало“ престъпници, които с „драматични“ сценарии измъквали хиляди левове от наивни и подплашени възрастни хора, а и понякога не толкова, не само в Левски, но и на много други места в страната, главно в София и други големи градове. Неотдавна по време на парламентарен контрол вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че през периода от 2016 г. до 2018 г. мошениците със смартфони са „припечелили“ между 22 и 23 милиона лева от жертвите си. Това е огромна сума, като някои от ограбените са ощетени с впечатляващи парични средства. Ежегодно в страната се извършват стотици такива престъпления, а в някои години те са над хиляда, сочат данни на МВР.

Години наред престъпниците ограбват хора с лъжата, че техен близък е пострадал при катастрофа или при други обстоятелства и има нужда от спешна медицинска помощ. Сега новият им трик е да се представят за полицаи от близкото районно управление и да прилъгват жертвите да дадат пари при очаквано обаждане на измамници, които уж полицията преследва, за да ги залови с парите на местопрестъплението. Обещава се сумите да бъдат върнати на участващите в сценария след залавянето на престъпниците. Наивно, но очевидно още върви за лековерни граждани.

Проблемът с телефонните измами не е от вчера и усилията за решаването му очевидно трябва да са комплексни. Той е част от бума на организираната и битовата престъпност, която за съжаление съпътства нескончаемия преход на България и с която правоохранителните органи не могат радикално да се справят. За разрастването му допринася и наивността на част от възрастните хора, живели в един друг строй, където подобни престъпни действия не бяха познати. Мнозинството от жертвите са жени на възраст от 70 до 80 години. Освен това полицията е затруднена да открива извършителите на подобен род престъпления, защото те обикновено действат със СИМ карти от съседни страни, като Румъния и Гърция.

По повод успешната операция в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев, единственият кандидат за поста главен прокурор, който ще се оваканти след изтичането на мандата на Сотир Цацаров, заяви, че прокуратурата има амбицията в рамките на 6-8 месеца този тип престъпност да бъде снижена драстично. Това обещание, направено в навечерието на местните избори и в контекста на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, може да бъде погледнато и през призмата на политическия пиар, въпреки че полицията по принцип заслужава похвала за случая в Левски и други подобни операции.

Явно борбата с тревожното социално явление трябва да се води комплексно. Необходимо е полицията да работи непрекъснато активно, а не да я форсират предизборно, какъвто нюанс личи при разбиването на бандите за телефонни измами. Безспорно е също, че населението се нуждае от по-сериозна разяснителна работа, независимо от някои видими усилия в това направление. Либералните ни закони пък трябва да засилят остротата си за подобни престъпления, чиито извършители обикновено не получават заслужаващите тежки присъди. Защото телефонните измами са всъщност чиста кражба, съпътстваща и с тежка агресия върху съзнанието на потърпевшите жертви. Така че „ало“ измамниците трябва да бъдат съдени не само за измама и обир на пари, а и за нанасяне на здравословни травми на пострадалите. Само по такъв начин при тези лични драми ще възтържествува справедливостта и вярата в държавата и нейната необходима закрила, което е важна предпоставка за изграждане на ЕДИНЕНИЕ на нацията и за решаване на актуалните проблеми на обществото.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми