електропроводиНай-големите работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха с остра декларация оставките на ръководствата на Българския енергиен холдинг, на ТЕЦ „Марица-изток 2“ и на Българската независима енергийна борса заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Причината е постигнатата над два пъти по-висока спрямо тарифите в Европейския съюз стойност на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). От началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа, възмущават се бизнесмени.

С недоумение те констатират, че „Бедна България се е докарала до там, че индустрията ѝ да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2″ и БНЕБ“, пише организацията в разпространена до медиите декларация. В нея се посочва, че „Българският енергиен холдинг“ (като собственик на АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Националната електрическа компания“, които предлагат основните количества енергия на борсата – б. ред.) е монополист на борсата. Според индустриалците БЕХ използва монопола си като не управлява предлагането на електроенергия според европейските правила, а прави това във вреда на българската индустрия и българската икономика. За предлагането на стандартизирани продукти на борсата за ток настояват повече от година и електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия, но това така и не се случва, въпреки обещанията на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Работодателите смятат, че „поредният връх на цинизъма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над два пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия“!?

Възмущението и протестът на работодателските организации е разбираемо, защото супер високите цени, несигурността и непрогнозируемостта на електроенергията убиват и без друго преживяващата не малко затруднения от различен характер индустрия и правят нейните производства неконкурентноспособни на международния пазар. Все едно дали става дума за големи фабрики или малки семейни фирми, с непосилната цена на тока от над 40 евро за мегаватчас всяко предприятие работи на загуба. Според бизнесмените подобна твърде висока цена не отговаря на здравата логика, поради което те не изключват протести срещу бездействието на държавата.

Затова и национално представителни организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха незабавни оставки на ръководствата на БЕХ, на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на Българска независима енергийна борса. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни повишаването на цените на тока с увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на електричество от Румъния и Унгария. Но има данни, че износът на ток от страната през 2019 г. е спаднал спрямо 2018 г. от 19 на сто на 14 процента като дял от свободния пазар, защото съседните ни държави решават проблемите с доставките на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници. Друга причина е, че цената на българския ток вече не е толкова атрактивна заради натоварването ѝ с разходите за закупуване на парникови емисии, тъй като между 43 и 45 на сто от производството на електроенергия у нас е от въглищни централи.

Междувременно лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, бивш омбудсман, прогнозира поскъпване на тока за крайните потребители от 1, 3 или 7 лв. на мегаватчас от 1 юли. Причината според нея е в десетки милиони лева държавна помощ към 30 частни фирми за покриване на техни непреки разходи за парникови емисии. Манолова твърди, че държавната помощ ще бъде калкулирана в цената на тока и уредена с промени в Закона за климата, внесени в парламента от правителството. Пари в енергийния регулатор за покриване на държавната помощ няма и затова тя ще бъде платена от хората, като не е ясно за какво фирмите ще ползват парите, коментира лидерът на „Изправи се.БГ“.

В последно време все по-често се говори за стойността на електроенергията и за проблемите от високите цени, както за производителите, така и за битовото потребление. Това отново насочва към извода колко е важен за България дълго протакания по политически причини проект за АЕЦ „Белене“. Преди дни най-известните в областта на ядрената енергетика международни компании отново потвърдиха готовността си да продължат процедурата с офертите за включване в проекта. Тази възможност сега не трябва да се изпуска, защото ако това се случи България ще страда все повече от усложняващи се енергийни проблеми, предупреждават експерти, включително и от НИ „Единение“.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми