белезници за „ало“ измамнициПри мащабна операция на спецпрокуратурата в град Левски срещу група, заподозряна в извършване на телефонни измами, бяха задържани осем души. Седем от тях са арестувани в Левски и един в София. Всички са под арест, докато се реши кои от тях ще бъдат привлечени като обвиняеми. В Левски бяха претърсени около 10 адреса, при което са иззети телефони, пари и над килограм злато.

Всички задържани са криминално проявени, повечето са осъждани. Групата се е занимавала с телефонни измами на територията на цялата страна и е втората разбита след тази в Горна Оряховица, съобщиха разследващите. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата има амбицията в рамките на 6-8 месеца този тип престъпност да бъде снижена драстично.

Участниците в разбитата престъпна група на „ало“ измамници в Левски са успели да натрупат значителни доходи, да купят 8 луксозни автомобила и да построят големи къщи, съобщиха от прокуратурата. „Групата е действала от началото на 2018 г. Жертвите са предимно възрастни хора или лица, които току-що са навършили пълнолетие. Един от участниците в групата е създал профил във „Фейсбук” под името Васко Богатия. Ежедневните разходи на всеки един от задържаните надвишават минималната пенсия в България“, добави говорител на прокуратурата. Престъпната група действала под предлог полицейска операция. Всички участници в групата са криминално проявени, осъждани са и имат висящи наказателни производства – кражби, грабежи и управление на моторно превозно средство без свидетелство за правоспособност.

Успешната операция срещу действалите в Левски телефонни измамници заслужава похвала. Заловените престъпници в случая обаче са „капка в морето, защото годишно в страната жертви на подобна измама стават стотици възрастни и не само възрастни хора. Присвояват се големи суми пари. Мнозина от излъганите получават тежки психически травми от тези лични драми и от финансовите загуби.

Прави впечатление, че шумната медийна разгласа на спецоперацията по залавянето на престъпниците в Левски става в период на активизираща се пропаганда за местните избори, което не изключва и елемент на пиар на властите преди вота. Във всеки случай всяка активност срещу противообществените прояви се толерира от обществото, което все повече недоволства от безнаказаната престъпност и слабата адекватност на налаганите наказания.

„Ало“ измамите години наред са социален проблем, който трябва да се решава не само със ефектни спецоперации от време-навреме, а с ефикасна системна дейност на полицията и съдебните органи, които не винаги прилагат към заловените престъпници строгостта на закона. Това се вижда и от данните за криминално проявените участници в престъпната група. Въпросът е защо такива нарушители на законите са на свобода, където им се дава възможност да извършват нови престъпления. Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ чрез своите експерти предлага експертиза за борбата с престъпността, включително с обирите в стил „Ало“ измами, които също са част от кризисното състояние на нашето общество.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми