прогнози за KOVID-19Първата вълна на заразявания с новия коронавирус у нас и в други страни видимо отминава и постепенно започна облекчаване на рестриктивните мерки в обществото. Но както твърдят някои учени, пандемията от СOVID-19 ще продължи около 2 години и със сигурност ще има нови вълни през есента или през зимата.

Поради това десетки световноизвестни институти и университети се опитват да прогнозират развитието на световния проблем за здравето на хората. С различни методи и математически модели прогнози правят учени от Имперския колеж в Лондон, Женевския университет, Цюрихския технологичен университет, Швейцарския федерален технологичен институт, Масачузетския технологичен институт, Националната лаборатория “Лос Аламос” в щата Ню Мексико, финансирания от Бил Гейтс Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и други.

Какво вещаят за България част от водещите научни институции? Според прогнозата на Имперския колеж в Лондон, направена близо 40 дни след регистрирането на 10 смъртни случая (или 40 дни след 1 април) България може да очаква около 100 смъртни случая. Предположението се оказа вярно. Страната ни се движи близо до нивото на Северна Македония, но е далеч по-зле от Албания.

Съвместна прогноза правят и учени от Женевския университет, от Цюрихския технологичен университет и от Швейцарския федерален технологичен институт. Те дават информация за развитието на епидемията от 21 до 28 май в 208 държави и територии, като се позовават на данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ). Според швейцарските учени броят на случаите у нас се увеличава с 1,3% на ден, като има забавяне в ръста. Същото се наблюдава и в броя на смъртните случаи, които растат с 2,7%. Прогнозира се, че към 28 май у нас ще бъдат регистрирани общо 2519 заболели, от които 140 ще са починалите от COVID-19.

Предположението на Масачузетския технологичен институт се простира до 15 юни. Към тази дата в България се очаква да има общо 3453 случая на заразени. Едва 606 от потвърдените случаи ще са активни към 15 юни. Жертвите към средата на месец юни се очаква да бъдат 222.

Прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон, предвижда развитието на пандемията в над 40 страни. Според в. “Вашингтон пост” този модел се ползва в Белият дом. Според него прогнозите за България до края на май посочват между 1 и 4 смъртни случая дневно, след което ще започнат да намаляват, като след средата на юли вече няма да има починали от COVID-19 у нас.

Посочените прогнози отново поставят въпроса защо у нас, а не само у нас, но и в съседните балкански държави, заразата и смъртните случаи от нея са много по-малко, отколкото в страните от Западна Европа. Частичен отговор дава италианският вестник „Кориере делла сера”, според който в Румъния, България, Албания и Гърция има по-малко смъртни случаи, тъй като „по-слабите държави са въвели по-рано строги мерки“. Естествено това не отрича фактът за навременните инициативи и действия на здравните и държавните власти в нашата страна, но и на преобладаващо стриктното изпълнение от населението на въведените ограничения и предписания.

Вирусологът академик Ангел Гълъбов пък свързва сравнително малкото случаи на КОВИД-19 в България и с по-силния имунитет на българското население. Други български специалисти напомниха от своя страна, че масовото ваксиниране преди години с БЦЖ сигурно е допринесло за създаването на антитела в хората в по-напредвала възраст, които сега са сред най-уязвимите групи за по-тежко протичане при заболяване от новия коронавирус.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми