безработниЕдна тъжна новина плъзна в медиите в средата на седмицата, но часове след това бе отречена. Оръжейният завод „Арсенал“, който бе обявил, че ще съкрати 2000 души от общо около 9000 работници и служители в предприятието, се отказа в последния момент от тази болезнена мярка, защото според ръководството на предприятието обстановката се е променила „динамично“.

Подразбра се, че заводът вероятно е получил нови поръчки и ще продължи работа при строги мерки за спазване на личната и социална хигиена. Но въпросът е докога? От друга страна трите завода на „Язаки България“, произвеждащи автомобилни компоненти, вече спряха производството, което засегна над 5600 работници. Същевременно от чужбина поради епидемията с коронавируса у нас се завърнаха стотици хиляди българи, които намираха там препитание. И те се наредиха на опашката на бюрата по труда за помощи, които обаче са под 300 лева месечно, т.е. под 10 лева на ден.

В бюджета за фонд “Безработица” са предвидени близо 438,3 милиона лева. Но от него, освен парите за безработни, вече ще се изплащат и записаните в Закона за извънредното положение компенсации в размер 60% от осигурителния доход за януари 2020 г., който е 1037,56 лева (530 евро), и ще се дават максимум 3 месеца на работодатели, чиито работници са застрашени от съкращения. Все още обаче не е известно по какви критерии ще се отпуска помощта.

Засега вероятно правителството изчаква да се види докъде ще се разпростре предизвиканото от епидемията на COVID-19 бедствие в икономика и социалната област преди да пристъпи към вадене на още пари. Редица учени и експерти обаче изразяват тревога и посочват, че обявените от правителството антикризисни мерки не са достатъчни и не водят до ефикасни решения на проблемите в социалната и икономическата области.

„Безсмислено е да обещаваш дори безлихвен кредит на фирма пред фалит или на работник пред загуба на работното му място. И единият, и другият вече са затънали в дългове. Кредитът е предоставяне на пари, които трябва да се връщат в договорения срок. Който няма пари, не може да си върне кредита и потъва още повече.“, смята проф. Иван Ангелов, член кор. на БАН. Той е на мнение, че е много далече от истината твърдението на властите и повечето медии, че кабинетът помага на дребния бизнес с 4,5 млрд. лв. Защото в настоящата криза изправените пред фалит стотици предприятия и стотици хиляди български граждани в риск от загуба на работните си места се нуждаят преди всичко от безвъзмездна държавна помощ, а не от кредити, убеден е професорът.

Според него подходът на властите у нас е, че трябва да харчим предпазливо в началото на кризата. Проф. Ангелов уточнява обаче, че световният опит показва точно обратното. Именно в самото начало трябва да се нанесе чувствителен удар върху кризисните процеси, когато те са още слаби, крехки и не са се разгърнали. „Пропуснем ли този момент, после ще ни струва много скъпо. Вижте как в Америка и Западна Европа насочват трилиони долари или евро срещу кризисните процеси. В ЕС вече говорят за програма за възстановяване за 700-800 млрд. евро, а не за задържане чрез кредитиране. Те знаят какво да правят, защото се вслушват в съветите на техните учени.“, подчертава българският професор.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми