Десислава ТаневаЗатворена бе страницата на една от най-големите далавери по време на прехода в България – аферата със заменките на гори, хълмове и чукари за апетитни имоти край морето, парцели за строеж на хотели, ловни стопанства и други обекти. Това са т.н. „сделки” за избраници, извършени от 2007 г. до края на януари 2009 г.

С влизането във властта на ГЕРБ, тогавашният министър на земеделието информира прокуратурата за този „български феномен”. Неправителствени организации вече бяха направили това, а и Европейската комисия започна проучване, представляват ли заменките неправомерна държавна помощ. В същото време с решение на Народното събрание бе наложен мораториум върху изключването на заменените територии от горския фонд и промяната на предназначението им, съобщи на пресконференция преди няколко дни земеделският министър Десислава Танева. Оказва се, че ръководената от нея институция ще търси 80 млн. заради горски заменки. Тя стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициенти на подобни 103 сключени сделки в периода 2007-2009 г. Прави впечатление обаче, че мастити бизнесмени са отпаднали от „черния” списък.

Не е ясно защо сходни сделки са оценени по различен начин – едните като изрядни, другите – като ощетяващи държавата. Проверки на медиите показват, че сред 29-те „изрядни“ попадат едни от най-големите и знакови замени. В субективността на оценките се усъмниха и природозащитници, които настояваха да се публикуват новите оценки на всяка една от неизгодните за държавата сделки.

Списъкът, който сега агроминистерството предоставя, е оскъден. В него има само имена на фирми и на граждани. Не се отбелязва колко на брой са заменените имоти, какви са площите, къде се намират те, на колко са оценени, колко има да доплаща на държавата всеки облажил се от сделките във вреда на държавата и обществото бизнесмен. Тази липса на данни навява съмнения, че пак има хитруване, замитане на облаги и прикриване на щетите, които са нанесли на държавата близки до властта и управляващите в периода 2007–2009 г.

„Редно е Министерството на земеделието и горите да обяви оценките на всяка една от 103-те заменки, за да има истинска прозрачност. Само така ще стане ясно как е формирана сумата от 80 млн. лв., която държавата възнамерява да си потърси“, коментира пред БНР представителят на „За да остане природа в България“ Тома Белев. Според него сумата от 80 млн. лв. е силно подценена. Той дава за пример, че само при една от заменките от 2007 г. за 13.7 млн. лв. е нанесена много по-голяма щета, защото получените земи на морския бряг впоследствие са ипотекирани за 152 млн. лв.“ Освен това пикът на заменките е бил през 2005 и 2006 г., но за тези години държавата не предприема мерки, защото тогава България още не е била член на ЕС.

Приключването на аферата със заменките на чукари, пустеещи земи и горски площи за многократно по-скъпи парцели на апетитни за бизнеса места отново поставя въпроса за очакванията на обществото от съдебната система на справедливост и еднакво за всички правосъдие. Особено в делата, свързани с видимото накърняване на държавните и обществените интереси, какъвто е и гореописаният случай.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми