арестите в ГДБОПВнезапен силен трус разтресе върховете на МВР. Заместникът на главния секретар на МВР и директорът на ГДБОП бяха освободени от длъжност, след като главната прокуратура обяви арест на висш полицай, оглавяващ борбата с наркотрафика. Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Двамата подадоха заявления за напускане и бяха освободени.

Оставките в МВР се случиха, след като преди това бяха арестувани трима служители на ГДБОП – Цветан Панков, който ръководи борбата с наркотрафика в ГДБОП, Кирил Ванков от същия отдел и още един полицейски служител. Арестът бе извършен веднага след получен подкуп – четирицифрена сума в белязани банкноти. Арестуваните служителите на ГДБОП са разследвани за защитен чадър над групи за наркоразпространение срещу рушвети.

„Всяко стадо има мърша“, коментира главният прокурор Иван Гешев. „Разпоредил съм на главния секретар да се направи анализ на дейността на ГДБОП и да се извършат кадрови промени, за да изчистим името на службата.“, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Случаят с високопоставените антимафиоти не е само пореден голям вътрешен български корупционен скандал. Престъпните действия на обвинените лица накърняват силно мeждунaрoдния aвтoритeт нa cтрaнaтa ни, защото арестуваните са поддържали връзка и сътрудничество с чужди антимафиотски служби. В резултат на престъпната им дейност ca били прoвaлeни рeдицa нaкaзaтeлни прoизвoдcтвa в cтрaнaтa и чужбинa чрeз прeдocтaвянeтo нa прeдвaритeлнa изпрeвaрвaщa инфoрмaция нa разследваните и следени наркотрафиканти зa прeдcтoящи дeйcтвия на полицията срещу тях.

Групата за подкупи в ГДБОП е действала поне три години, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според директора на дирекция “Вътрешна сигурност“ на МВР Стефан Банков още от 2014 г. е имало сигнали, че шефът на отдел “Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкупи. Няма обаче отговор на въпроса защо спецоперацията на прокуратурата идва с такова забавянe и защо двамата корумпирани антимафиоти са закопчани чак сега?

Полицейският защитен чадър на висши служители на службата за борба срещу мафията, поставян от тях над наркотрафикантите, е много сериозно доказателство за съществуващи драстични проблеми в структури за борба срещу престъпността, но и за дълбоко поругаване на държавността и законността в страната. Тъжна ирония на съдбата е, че тези пагубни за държавата ни процеси продължават да се задълбочават тринайсет години след приемането ни в Европейския съюз, където за съжаление оглавяваме класацията на най-корумпираната държава.

Обществото посрещна с одобрение операцията на прокуратурата в ГДБОП, но една операция не решава проблема с борбата срещу престъпността и корумпирани служители в МВР. Необходима е една наистина дългосрочна и безкомпромисна държавна политика срещу дрогата, организираната престъпност, нейните носители и покровители на всички нива, за да има реален ефект и се отървем от тези разяждащи Отечеството явления.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми