alpha researchВсеки трети българин е склонен да определи изминаващата година като по-добра от предишната. За 14% тя е била по-лоша, но най-много граждани – около 53 процента – не виждат промяна нито към по-добро, нито към по-лошо. Това показват данните от проучване на „Алфа рисърч“ за равносметката на българите в края на годината.

Въпреки разтварящата се ножица между позитивните и негативните оценки, налице е известен спад както при едните, така и при другите. На положителните – от 35 на 33 на сто, на отрицателните – от 19 на 14 на сто. Оптимизмът намалява основно сред по-високо статусните групи, а песимизмът – сред по-нискостатусните. Накратко, по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи. По-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни, сочи анализът на „Алфа Рисърч“.

Оценките за икономическото състояние на страната се вписват в същата логика, като се отбелязва бавно подобрение (до 18%), но негативните (28%), както и неутралните (54%) мнения продължават значително да доминират над тях. Равносметката остава далеч под надеждите. Това затвърждаващо се крушение между очаквания и реалност, особено сред хората между 45 и 60г., започва да произвежда негативни психологически ефекти, които се отразяват и в общата равносметка за годината.

Проучването показва още, че едва 12% смятат, че на сегашния етап от живота им по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост са лични приоритети за тях. Погледната през призмата на Единение, тази констатация е доста тревожна. При общо взето преобладаващите негативни оценки за състоянието на гражданите през годината и неоптимистичните очаквания за новата 2020 година, това показва, че мнозинството хора смятат, че трябва да се оправят сами. А нормалното е в солидарните общества гражданите да разчитат на управляващите политици и държавници да работят за общото благо, за което всъщност са и избрани. Явно дефицитът на доверие в управлението е достигнал размери, които задълбочават разединението на нацията, а в момента повече от всякога се нуждаем от единение и национални цели и приоритети.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми