Единение, което е целта, с правене на партия не може да се случи. Това коментираха акад. Стефан Воденичаров и акад. Георги Марков пред БНР, след като тази седмицата учени, общественици и индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение“. Една от основните цели на сдружението е подобряването на качеството на живот на българите.

Националната цел на България трябва да бъде достоен живот на българите, от това се нуждаем, уточни Воденичаров, който е бивш председател на БАН.

„Поканихме българските индустриалци, не бизнесмени. Българските индустриалци са тези, които създават работните места, тези които си плащат данъците тук и те са заинтересувани техните предприятия да се развиват. Нас – интелектуалците и учените, политиците едва ли ще ни чуят. Но големите данъкоплатци сигурно ще ги чуят. Затова ги поканихме. Добре че се намериха хора с чувство за принадлежност към България, които се включиха в тази инициатива. Важното е да се възвърне държавността, да се премахнат преградите пред инициативните хора и да не им се пречи да правят големи стъпки напред. Затова водим разговори за това да се прегледа законодателната база, да се видят всички нормативни актове, които са над 2000, да се въведе час по-скоро електронно управление“, настоя акад. Стефан Воденичаров.

От своя страна акад. Георги Марков подчерта, че „за да има единение не трябва да правим партия. Ще се изхабим. Има опасност да бъдем употребени, но ще се постараем да не бъдем“.

Акад. Воденичаров беше категоричен, че промените в дългосрочните проекти на държавата, предприемани при смяната на управлението, не водят до добри резултати.

„Проблемите, които в момента тежат на България, всяка промяна в тяхното управление – резултатите се виждат след 10-15 години. Рязката промяна на дългосрочните проекти не води до добри резултати. Затова нашето желание и това, което се опитваме да направим, е да обсъдим с повече българи кои са националните цели и как да бъдат постигнати, да ги споделим с политиците и управляващите и тези неща да бъдат по някакъв начин узаконени и който поеме тегобата да управлява държавата, да знае кои са те. В момента големият проблем на България е, че сме много бедни. Да седнем в рамките на един по-къс период да възстановим икономиката. Това са мотивите, които ни карат да дискутираме с обществото“, изтъкна бившият шеф на БАН.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми