АЕЦ „Белене”Всичките пет компании, които неотдавна бяха поканени да потвърдят намерението си за дострояването на АЕЦ „Белене“, са сторили това, съобщиха от Министерството на енергетиката, когато изтече крайният срок за кандидатстване за участие в проекта. Сега кандидатите ще получат достъп до информационния меморандум за ядрения проект, който ще им даде всички данни, на чиято база да се вземе решение дали да внесат обвързваща оферта.

Това са руската компания „Росатом“ чрез дъщерната й компания „Атоменергопром“, Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“. От първите три корпорации се очаква да предложат дялово участие в проекта, а от „Дженерал Електрик“ и „Фраматом“ да внесат оферта за доставка на свое оборудване за централата, придружено с осигурено финансиране за него, което след това да се връща от бъдещите акционери в ядрената централа. Срокът за подаването на обвързващите оферти е 31 май.

Възможно е обаче Корейската хидро и атомна корпорация да се откаже от намерението си да продължи участие в процедурата. Това личи от искането й да получи отговори на уточняващи въпроси, преди да вземе окончателно решение дали да внесе обвързваща оферта. Какви са въпросите към момента не е ясно, но компанията реално няма опит с руските реактори ВВЕР-1000, каквито ще са инсталираните в АЕЦ „Белене“, което е изрично условие за участие в процедурата. От „Росатом“ обявиха, че са потвърдили интереса си към процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“ и компанията работи с български изпълнители в рамката на процедурата в установения срок.

Премиерът Бойко Борисов каза преди месеци, че се водят преговори за създаване на международен консорциум на заявилите интерес инвеститори, но за сега такава възможност не се очертава. Реално обаче сдружаване между кандидатите е възможно във всеки момент на процедурата, която е отворена и гъвкава за промени.

През последните десет години отношението на българското правителство към проекта „АЕЦ Белене“ претърпя редица промени. Първото изявление на Бойко Борисов през 2010 г., когато като нов премиер посети обекта, бе че това е „гьол“. Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. Темата за проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на държавата, след като БАН изготви по поръчка на БЕХ доклад за Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Сега проектът пак стана актуален. Премиерът Борисов казва, че това е „красив проект“.

Положителната промяна в отношението на изпълнителната власт към проекта АЕЦ Белене“ е явно продиктувана от осъзнаването на необходимостта, че развитието на ядрената енергетика наистина е неотменна необходимост за бъдещето успешно развитие на българската икономика. Ако не се върви по този път, особено при изискванията на ЕС да закриваме ТЕЦ-ове си, има опасност да продължи увеличението на внос на електричество от съседните страни, което всъщност вече е започнало. Известно е, че най-евтиният ток се добива в ядрените електроцентрали, а колкото е по-евтин токът, толкова е по-добре за индустрията и нейната конкурентоспособност, както и за битовите потребители. Това нееднократно са подчертавали експертите на НИ „Единение“, които посочват, че след закриването на реактори в АЕЦ „Козлодуй“ и присъединяването на България към инициативата на ЕС „Зелена Европа“ страната ни задължително трябва да построи протакания с години под чужд натиск и вътрешна съпротива на политически кръгове АЕЦ „Белене“.

Конструктивен момент в предложената от правителството сега отворена и гъвкава процедура за реализиране на проекта е и възможността в процеса на избор на стратегически инвеститор да се стигне до сдружаване в консорциум на някои от кандидатите. Ако обаче се погледне не политически, а прагматично на нещата, има много обективни основания да се види, че руската компания „Росатом“ чрез дъщерната й компания „Атоменергопром“ е най-подходяща за изпълнението на стратегически важния за България проект АЕЦ „Белене“. „Росатом“, която има огромен опит в строителството на ядрени електроцентрали, е сред най-авторитетните износители на такава технология за много страни по света, включително и за съседната ни Турция.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми