мерки в АвстрияПандемията от новия коронавирус още не е отшумяла, но страните от ЕС, включително България, вече постепенно облекчават строгите ограничителни мерки и полагат усилия за постепенно възстановяване на икономиката и решаване на социалните проблеми. Специфичните условия, но и различният подход и степен на развитие, показват готовността на отделните страни да преодолеят кризата от обхваналата не само Стария континент зараза.

Ето как реагира за справяне с неблагополучията от пандемията известната с добре работещата си система за социална защита Австрия. Алпийската република обмисля намаление на ДДС за ресторантите и културния сектор до 5% до края на годината. Но успоредно с това се планират и предприемат и мерки в социалната област за смекчаване на удара на COVID-19 срещу останалите без работа хора. Предвиждат се допълнителни плащания от 450 евро за безработните служители и работници, както и по 360 евро за дете до 18 години. Правителството планира също да намали облагаемия доход за хората с най-ниски доходи до 20 процента от досегашните 25 процента.

Преди това от началото на кризата бе въведено гъвкаво присъствие на работа от 10 до 90 процента в зависимост от сектора и възможностите за дейност. Работодателят обаче плаща реалното работно време, а държавата останалото. Все пак да не забравяме, че Австрия е на 12-то място по богатство страна в света.

Както се вижда от характера на мерките за възстановяване от пандемията в Австрия подходът е комплексен, т.е. мисли се не само за бизнеса, а и за засегнатите от прекратяването на икономическата дейност хора. За съжаление у нас не е налице подобен подход. А той, независимо от ограничените ни възможности е необходим, защото безработните се увеличиха с над 100 000 души от началото на епидемията. При това експерти смятат, че вероятно останалите без работа ще стават повече, защото не е ясно кои фирми и предприятия ще успеят да се възстановят и заработят нормално.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми